Sommerhusområdet ved Ordrup Næs hørte oprindeligt under Næsgården, som ligger for enden af Ordrupvej. Området blev udstykket i 1939, og i 1943 blev det første lille præfabrikerede hus sat op grunden. Det rummede en stue, et køkken og et køjerum med plads til fire. Huset blev senere ombygget, så terrassen i dag er inddraget som en del af stuen.
Ejeren var Dr. Høgsbro fra Frederiksberg, og det var også ham, der satte hus nummer to på grunden. Årsagen var, at familien nu talte tre børn, så der var brug for mere plads. Det nye hus bestod af en stue og et køjerum.
Familien Høgsbro købte en ny grund på Hyrehøjvej og satte huset til salg i 1957. På det tidspunkt havde Hans og Jensine Holten Hansen netop fået udbetalt erstatning efter deres søn, der omkom i 1953 efter en flyulykke. Erstatningen betød, at skolelærerparret kunne købe sig ind i et område, der ellers var forbeholdt læger, sagførere, direktører og andre af samfundets spidser.
Huset døbte de Holten. Klik her og se Hans Holten Hansens smalfilm fra de første år.
Gammeldags das
Hans Holten Hansen byggede som noget af det første de to huse sammen, så man kunne gå tørskoet fra det ene til det andet. Toilettet var et gammeldags das med et bræt over en spand. Det stod, hvor annekset er i dag. Der var ingen strøm, så kælderen blev brugt til opbevaring af mad, og belysningen bestod af petroleumslamper. Huset havde sin egen brønd, og for at få vand i huset, brugte man en pumpe uden i køkkenet. Senere fik huset vand fra Vandværket for Kårup Skov og Ordrup Næs, der nu er lagt sammen med Næsgårdens Vandværk. Den gamle brønd står stadig ved garagen. I dag er den fyldt op med jord, så børn ikke risikerer at falde ned i den.
Hans Holten Hansen byggede både anneks og toiletbygning til huset. Nu kunne man få sig et brusebad, og en ny lokumsspand blev det også til. Men spanden skulle stadig tømmes og lortene graves ned.
Strøm og køleskab
Da Dragsholm Kommune havde lagt kabler i jorden, blev der indlagt strøm i huset i 1963. Langt de fleste af de skønne petroleumslamper blev foræret væk og blev erstattet med elektriske lamper, ligesom der nu kom køleskab i huset.
Næste generation
Hans Holten Hansen blev syg kort efter, han gik på pension og døde som 70-årig i 1972. Inden sin død nåede han at overdrage huset til sine to børn Else Schmidt og Finn Holten Hansen. Jensine havde ikke kørekort, og han vidste, at hun ikke ville være i stand til at tage sig af huset efter hans død. Ved at forære det til sine børn, kunne han samtidig sikre, at hun fortsat kunne komme i huset også efter hans død.
I 1996 kom der endelig træk og slip i huset, der samtidig blev udstyret med en septiktank.
Børnebørnene
Else og Palle Schmidt overdrog den ene halvdel af huset til deres børn, Dorte, Søren og Malene den 1. januar 1999 og den 1. januar 2006 overtog Finn Holten Hansens børn, Thomas, Nina og Hans den anden halvdel af huset. Hans valgte året efter at lade sine søskende købe sin andel.
I dag ejer Søren Schmidt og Malene Mortensen hver en fjerdedel af huset, mens Nina Holten Hansen ejer halvdelen.
Markvej 4
Oprindeligt hed Røglevej Markvej 4. Da grundene i sin tid blev udstykket fik vejene nemlig de navne, som det nu engang var nemmest at ryste ud af posen. I skoven hed vejene Brandbælte 1, 2 og så videre. Og på de tidligere marker fik de navnene markvej 1-4.
Aspargesmarkerne
I de første mange år gik starten af Røglevej – eller Markvej 4, som den hed dengang – gennem sandede aspargesmarker, der hørte under Næsgården. Det betød, at sommerhuset lå som det første hus på venstre hånd, når man kom fra Ordrup. Men kommunalbetyrelsen ændrede uden varsel lokalplanen i slutningen af 60’erne, så markerne ikke længere blev beskattet som landbrugsjord, men som sommerhusgrunde. Det tvang ejeren af Næsgården til at udstykke de sidste marker.
Finn Holten Hansen arbejdede på det tidspunkt som journalist i Danmarks Radio og historien om, hvordan ejeren af Næsgården blev snydt, var tæt på at blive en nyhedshistorie.
Klik her og læs hele historien i hans erindringer, Et kys af år.